Mitä on tiedossa liikuntatieteellisen pääsykokeissa vuonna 2018?


Vuonna 2017 liikunnan yhteiskuntatieteen hakijat osallistuivat ensimmäistä kertaa samaan ensimmäisen vaiheen kirjalliseenkokeeseen kuin liikuntapedagogiikan ja liikuntabiologian hakijat. Vuonna 2017 myös liikuntabiologian toisen vaiheen soveltuvuuskokeen haastattelun painoarvoa nostettiin 60 pisteestä 80 pisteeseen.

Mitä onkaan tiedossa liikuntatieteellisen pääsykokeissa vuonna 2018?

Ensimmäinen vaihe

Viime vuosista poiketen on ensimmäisen vaiheen valintakoe siirtynyt toukokuun puolelle. Monivalinnoisa koostuva kirjallinen koe järjestetään vuonna 2018 4.5 klo 10-12 Espoossa, Jyväskylässä, Oulussa ja Turussa. Kirjallisen kokeen materiaali julkaistaan 4.4 liikuntatieteellisen tiedekunnan verkkosivuilla (www.jyu.fi/sport). Kirjallisesta kokeesta hakijat valitaan liikuntakokeisiin kahden periaatteen perusteella:

1) valitaan suomenkielisistä enintään 28 nais- ja 28 mieshakijaa sekä enintään 4 ruotsinkielisistä* nais- ja 4 mieshakijaa hakijoista pelkän kirjallisen kokeen pistemäärän perusteella (enimmäispistemäärä 50 pistettä). Suomalaista ylioppilastutkintoa suorittamattomat kutsutaan tässä ryhmässä.

2) valitaan suomenkielisistä enintään 72 nais- ja 72 mieshakijaa sekä enintään 4 ruotsinkielisistä* nais- ja 4 mieshakijaa kirjallisen kokeen ja lähtöpisteiden perusteella (kirjallisen kokeen enimmäispistemäärä yhteensä 50 pistettä + lähtöpisteiden enimmäispistemäärä 52 pistettä = yhteispistemäärä korkeintaan 102 pistettä). Näin ollen polku liikuntatieteelliseen voi aueta hyvin onnistuneen kirjallisen kokeen avulla, vaikka lukiosta saatavat lähtöpisteet eivät hakijan tukena olisikaan. Kirjalliseen kokeeseen kannattaa siis panostaa!

Liikuntapedagogiikan lopullinen pisteytys.

(Lähde: opintopolku.fi)

Toinen vaihe

Liikuntapedagogiikan toisessa vaiheessa mitataan hakijan taitoja kasvatuksellisessa soveltuvuuskokeessa, liikunnallisessa soveltuvuuskokeessa ja kirjallisessa soveltuvuuskokeessa. Aiemmin taitoja on mitattu perinteikkäässä opetustuokiossa, aineistokokeessa ja liikuntakokeissa.

Liikuntapedagogiikkaa pääsee opiskelemaan toisen vaiheen valintakokeen pisteiden perusteella suomenkielisistä enintään 26 naista ja enintään 26 miestä sekä ruotsinkielisistä enintään 2 naista ja enintään 2 miestä (joista vähintään 26 ensikertalaisille). Tullakseen valituksi on hakijan saatava toisen vaiheen valintakokeessa kirjallisesta kokeesta vähintään 16 pistettä, opetustuokiosta vähintään 20 pistettä ja jokaisesta liikuntaympäristöstä yli ¼ kunkin liikuntaympäristön enimmäispistemäärästä.

Liikuntabiologian toinen vaihe on kokenut suuria muutoksia kun opetustuokio on jäänyt pois. Liikuntabiologialle hakevan hakijan kelpoisuutta mitataan vain liikunnallisessa soveltuvuuskokeessa sekä haastattelussa. Haastattelun merkitystä on korostettu entisestään. Vuonna 2016 haastattelusta oli jaossa 60 pistetettä. Vuonna 2017 haastattelusta oli jaossa 80 pistettä. Nyt vuonna 2018 haastattelusta on jaossa 100 pistettä! Haastattelussa arvioidaan hakijan motivaatiota, soveltuvuutta ja tieteenalan tuntemusta.

Toisin kuin liikuntapedagogiikan hakijoilla, liikuntabiologian hakijoilla jäävät ensimmäisen vaiheen pisteet voimaan. Liikuntapedagogiikan hakijat aloittavat toisen vaiheen kaikki samalta lähtöviivalta, toisin kuin liikuntabiologian hakijat. Tämä korostaa erityisesti ”bilsalle” hakevien kirjallisen kokeen merkitystä. Lisäksi liikuntabiologian toisessa vaiheessa on jaossa arvokkaita pisteitä fysiikan, biologian ja kemian arvosanoista. (48p. lukion päättötodistus+yo-kirjoitukset)

Liikuntabiologialle tullaan valitsemaan 30 parasta hakijaa.

Liikuntabiologian lopullinen pisteytys.

(Lähde: opintopolku.fi)

Pääsykokeissa valitaan suunta elämälle Pääsykoeet ovat yksi nuoren hakijan tulevaisuutta eniten määrittävistä tekijöistä. Sillä, että saavuttaa opiskelupaikan juuri haluamastaan opinahjosta on erittäin kauaskantoiset vaikutukset, joten pääsykoevalmistautuminen kannattaa hoitaa huolella. Haluamme tukea nuoria matkallaan unelmiensa opiskelupaikkaan! Valmennamme hakijoita ensimmäisen vaiheen kirjalliseen kokeeseen sekä toisen vaiheen soveltuvuuskokeisiin kokonaisvaltaisessa valmennusohjelmassamme, Liity mukaan nyt ja ota kontrolli omasta tulevaisuudestasi!

Esittelyssä
Uusimmat
Tägit

LIIKUNNALLE.FI

SEURAA MEITÄ

OTA YHTEYTTÄ

Kurssimyynti

Liikunnalle.fi -valmennuskurssit

Y-2774935-3

Kauppakatu 31 B

40100 Jyväskylä

Rekisteriseloste

Yksityisyydensuoja

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

uutiskirje

+358 40 809 2234

Valmennus

+358 45 134 5994