Laura Ruonakangas

LAURA RUONAKANGAS

Liikuntapedagogiikalle 2020

Kuka olet ja mistä tulet?

Laura Ruonakangas, 19v Oulusta

Minkälainen laji- ja koulutustausta sinulla on?

Oon harrastanu salibandyä jotain 10-11 vuotta. Parhaimmillaan pelailin SM-sarjassa, mutta nykyään enää naisten 2-divarissa. Koulutuksena löytyy lukio, josta sain juuri keväällä paperit pihalle.

Miten valmistautumisesi rakentui?

Vaikea sanoa tarkkaan, milloin aloitin valmistautumaan pääsykokeisiin, koska oon aina tienny, että haluan just liikkapedalle ja tehny jo kauemmin hommia sen eteen. Koulussa kiinnosti eniten terkka ja liikunta niin niihin just panostin siellä. Tein lukion lopulla liikuntadiplomin lisäpisteiden toivossa, mitä ei sitten koronan vuoksi jaettukaan. Alkuvuodesta 2020 menin aikuisten tekniikkauimakouluun hiomaan uintitekniikkaa pääsykokeisiin sopivaksi, hommasin Liikunnalle.fi- verkkovalmennuskurssin ja ostin parit rullasukset. Samaan aikaan luin noin kuukauden ajan 9h päivässä terveystietoa ekan vaiheen pääsykokeita varten. (jotka mun suureksi harmiksi myös muuttu VAKAVA-kokeeksi juuri ennen pääsykokeita). Yritin eniten harjoitella niitä osa-alueita, mitä en vielä osannut ja esim. palloilua en siksi harjoitellut oikeastaan ollenkaan. Varmaan eniten harjoittelin sitä rullahiihtoa, kun siinä olin aluksi ihan käpy ja kaveri sattuu olemaan hiihtäjä. Sitten sain lisäksi apua ja vinkkejä entiseltä liikkaopelta ja aiemmin liikunnalle päässeiltä. Sitten kun liikuntatestien liikuntaympäristöt tuli tietoon noin 1,5 viikkoa ennen toisen vaiheen pääsykokeita, harjoittelin käytännössä koko ajan jotain liikuntaympäristöä.

Miten motivoit itseäsi ennen kaikkea vaikeilla hetkillä pääsykokeisiin valmistautuessasi?

Halusin todistaa itselleni ja muille, että liikunnalle pääsy ei ole mahdotonta.

Miten koronaviruksen aiheuttamat muuttuvat tilanteet vaikuttivat motivaatioosi ja valmistautumiseesi?

Ahdistuin todella paljon, kun tilanteet muuttuivat koko ajan ja mikään mihin olin valmistautunut ei enää pätenytkään. Oli välillä vaikeaa motivoitua pääsykokeisiin valmistautumiseen kun ei tiennyt, että voidaanko läsnäoloa vaativia pääsykokeita lopulta järjestää ollenkaan. Lopulta kuitenkin itsevarmuuteni kasvoi kun tajusin, että liikuntatesteihin päässeistä suhteellisen suuri osuus saa opiskelupaikan liikunnalta.

Mikä oli parasta pääsykokeisiin valmistautumisessa?

Se kun huomasi, että mahdottomilta tuntuvat liikkeet ja liikuntaympäristöt alkoivat sujua!

Miten Liikunnalle.fi -valmennuskurssi auttoi sinua onnistumaan pääsykokeissa?

En olisi päässyt opiskelemaan ilman valmennuskurssia, koska rytmiikka ja kehonhallinta olivat minulle todella vaikeita. Kuitenkin valmennuskurssin videoiden avulla pystyin harjoittelemaan niitäkin sen verran, että paikka liikunnalla lopulta tuli.

Millainen päivä oli 29.6.2020?

Arvasin itse asiassa pääsyni jo muutamaa päivää aiemmin kun toisen hakutoiveeni paikka peruuntui syyllä: ”Hyväksytty ylemmälle hakukohteelle”. Itkuhan siinä tuli ja tunsin uskomatonta ylpeyttä siitä, että pääsin liikunnalle jo ekalla yritykselläni suoraan koronan runtelemien ylioppilaskirjoitusten perään. En kyllä millään meinannut uskoa edes lopullisten tulosten tultua julki, että olin todella päässyt liikunnalle.

Millaista opiskelu liikunnalla on poikkeusolosuhteissa ollut?

Kivaa tää on poikkeusoloista huolimatta! Aamulla käydään parilla luennolla ja demolla ja sitten illalla hengaillaan pedan porukalla millon missäkin. Mahtavaa, kun liikunnalla jengi on tosi samanhenkistä ja porukka tosi yhtenäinen jo heti ekasta illasta lähtien.

 

Mainitse yksi opintojen ulkopuolinen asia, jonka koulupaikka on tuonut elämääsi?

Mahtavat opiskelukaverit, yhteiset illanvietot ja pelailut heidän kanssaan ja ennen kaikkea liikunnan henki!