TIETOPANKKI

HYÖDYLLISTÄ TIETOA LIIKUNNALLE HAKEVALLE
Kuinka liikuntatieteellisen pääsykokeisiin tulisi valmistautua? mitä liikuntatieteellisen pääsykokeissa testataan?Kirjallinen koe? Liikuntakoe?
 Kuinka liikuntatieteelliseen haetaan?Liikuntatieteellisen hakijamäärät?

Tälle sivulle olemme keränneet vastauksia jokaista liikuntapedagogiikan, liikuntabiologian tai liikunnanyhteiskuntatieteiden opiskelupaikkaa tavoittelevaa askarruttaviin kysymyksiin niin liikuntatieteellisen pääsykokeista, haku-aikataulusta kuin pääsykokeisiin valmistautumisesta. Vielä yksityiskohtaisempaa tietoa voit hankkia maksuttomasta liikuntatieteellisen hakijan oppaasta, jonka löydät täältä

Tavoitteena liikuntatieteellinen, kuinka sinne päästään?

Hakijan matka liikuntatieteelliseen ei ole aina täysin suoraviivainen. Liikunnalla opiskelevista useimmat ovat käyneet pääsykokeissa 2-3 kertaa ennen kuin opiskelupaikka on irronnut. Joukossa on toki tapauksia, joissa motivaatiota on kysytty oikein kunnolla, aina 5-6 yrityskertaan asti.

Kaksivaiheiset ja monisyiset pääsykokeet, jotka testaavat hakijan kognitiivista ja motorista osaamista erittäin monipuolisesti, yllättävät monet haastavuudellaan. Haastavuus syntyy pikemminkin hakijoiden kovasta tasosta sekä laajasta hakijakunnasta, (vuonna 2015 yli 3 000 hakijaa!!), jolloin taitavat hakijat erottuvat joukosta. Rima on siis korkealla.  

Liikuntatieteellisen pääsykokeissa EI testata mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa tai erityistä lahjakkuutta vaativaa suoritusta. Liikuntatieteellisen pääsykokeissa menestyminen on vaatii pikemminkin tasaisen hyvää suoritusta useassa eri lajissa. Monipuolisuus on siis avain menestykseen. 

Valitettavan moni taitava liikkuja tai kovan potentiaalin omaava urheilija "haksahtaa" pääsykokeiden osalta kuvitelmaan, että olleessaan esimerkiksi Suomen huippu omassa lajissaan, tietäisi se automaattista menestystä liikuntatieteellisen pääsykokeissa. Totta kai urheilumenestys tai urheilullinen tausta on eduksi pääsykokeissa, mutta mikään vaatimus tai autuaaksi tekevä tekijä se ei pääsykoemenestyksen kannalta ole. 

"vain 3,8% kaikista hakijoista saavuttaa opiskelupaikan liikuntatieteellisestä"

Liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelupaikat ovat yksiä Suomen halutuimmista opiskelupaikoista. Tuhannet hakijat hakevat vuosittain liikunnalle ja vain kymmeniä valitaan. Vuosittain opiskelupaikan liikuntatieteelliseestä saavuttaa alle 4% kaikista hakijoista. 

Opiskelupaikan saavuttaminen liikuntatieteellisestä vaatii monipuolisen osaamisen lisäksi ehdotonta onnistumista pääsykokeiden molemmissa vaiheissa. Opiskelupaikan saavuttaminen on pikemminkin systemaattisen työn tulosta kuin onnenkantamoinen. Onnistumisen takaa riittävä valmistautuminen pääsykokeisiin. Mihin sinun siis hakijana tulee olla valmis? 

AIkataulu
liikuntatieteelliseen Hakijan aikataulu

1. Orientaatio, Mitä haluat? 

Mitä aiemmin tiedät mitä haluat, sitä enemmän sinulla on aikaa tavoitteesi saavuttamiseksi. Istu siis alas ja määrittele, mitä haluat tehdä työksesi? Haluatko olla liikunnan opettaja? Valmentaja? Liikuntabiologisia mittauksia suorittava testaaja? Liikunta-alan hallinnollisia töitä ja päätöksiä tekevä virkamies? Vai kenties jotain ihan muuta? Kun tiedät edes hiukan mitä haluat työksesi tehdä, on opiskelupaikan valinta ja tavoitteiden asettaminen huomattavasti helpompaa. Äläkä huoli, jos et heti tiedä, käytä kuitenkin aikaa ja energiaa sen määrittelyyn. 

 

2. Aseta tavoitteesi & Luo suunnitelma

Jos tavoitteesi on liikuntatieteellisessä, mitkä ovat lähtökohtasi hakijana? Jokaisen hakijan lähtökohdat ovat erilaiset. Lähtökohdat riippuvat siitä mitä olet tehnyt elämäsi ensimmäisen 18-22 vuoden aikana? Toiset ovat hankkineet monipuolisempaa lajiosaamista useammasta liikuntalajista kuin toiset. Toisilla on työkalupakissaan siis enemmän työkaluja kuin toisilla. Aiemmin hankkimasi tiedot sekä taidot siis määrittelevät lähtökohtiasi. Mitkä ovat sinun lähtökohtasi? 
Luo realistinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma tavoitteidesi saavuttamiseksi
omista lähtökohdistasi käsin!

 

3. Työtä tavoitteiden eteen 

Lähtötilanteen analysointi ja realistinen suunnitelma määrittävät mitä ja kuinka paljon sinun tulee treenata pääsykokeita ajatellen. Onko haasteesi kirjallisessa kokeessa vai enemmänkin liikuntaosioissa? Ovatko tanssi ja rytmiikka sinulle haastavia lajeja vai ennemminkin kehonhallinta ja uinti? Selvitä, mitä sinun tulee osata ja kehitä osaamistasi mieluiten 2-3h / vko / laji useiden viikkojen ajan. Apua tähän löydät esimerkiksi hakijanoppaastamme. Riittävällä ajallisella panoksella takaat itsellesi oikeasti mahdollisuuden oppia, sillä tutkitusti liikuntataitojen oppiminen on aikaa vievä prosessi! Lue lisää tutkittua tietoa liikuntataitojen oppimisesta ja sen vaiheista täältä.  

 

4. Valmistautuminen

Kun olet määrittänyt kehityskohteesi, asettanut tavoitteesi ja tehnyt töitä tavoitteidesi eteen oppien ja kehittyen, olisi typerää antaa työn valua käsistä huonon valmistautumisen seurauksena. Pidä siis huoli, että olet sekä henkisesti että fyysisesti valmis pääsykokeisiin. Muista, että alle 4 hakijaa sadasta (!!) saavuttaa opiskelupaikan liikunnalta vuosittain. Haluatko sinä olla tuossa joukossa?

 

Paniikkiin ei ole syytä, mutta kaikki voitava kannattaa tietenkin tehdä. Tutustu edellisten vuosien pääsykoesisältöihin, suorita eri lajien testejä juuri kuten ne pääsykokeissakin testataan. Käy myös tutustumassa pääsykoeympäristöön etukäteen, jos se vain on mahdollista.  Muista, että liikuntatieteelliseen päästään yleensä 2-3 yrityskerran jälkeen. On siis selvää, että niillä, jotka ovat olleet kerran tai kaksi pääsykoetilanteessa, on etu puolellaan.

Mitä sinä voit tehdä, jotta saat kaiken itsestäsi irti tärkeimpänä päivänäsi? 

Hakeminen

Liikuntatieteelliseen haetaan keväisin korkeakoulujen yhteishaussa. Vuonna 2018 hakuaika on  14.3. klo 8.00−28.3. klo 15.00. Hakuajankohta on suhteellisen myöhään, sillä useaan korkeakouluun hakiessa pääsykokeisiin valmistautuminen on syytä aloittaa viimeistään tuolloin. Liikunnalle hakijan olisi hyvä olla tässä vaiheessa jo hyvällä mallilla treeneissään. Vielä tässä vaiheessa treenien aloittaminen ei automaattisesti ole myöhäistä, vaan valmistautumiseen vaadittava aika riippuu jokaisen hakijan lähtökohdista

Liikuntatieteelliseen hakeminen on viime vuosina (2010-) jaettu 1. vaiheen kirjalliseen kokeeseen johon kaikki  liikuntapedagogiikkaa, liikuntabiologiaa ja liikunnan yhteiskuntatieteitä opiskelemaan hakevat osallistuvat. 1. vaiheen kirjalliseen kokeeseen ei tule erillistä kutsua. 

Lähtöpisteiden ja 1. vaiheen tulosten perusteella hakijat kutsutaan 2. vaiheen soveltuvuuskokeisiin.

kirjalliseen kokeeseen valmistautuminen

Kirjallisen kokeen aineisto julkaistaan liikuntatieteellisen tiedekunnan nettisivulla tyypillisesti noin kuukausi ennen 1. vaiheen kirjallista koetta huhtikuun alkupuolella. Näin jokaisella hakijalla on tasan saman verran aikaa valmistautua kirjalliseen kokeeseen. Kirjallisen kokeen pääsykoemateriaalit ovat tyypillisesti liikunta-alan tieteellistä tekstiä ja perustuvat tyypillisesti liikunnan, urheilun, fysiologian ja terveystieteen tieteellisiin julkaisuihin ja kirjoihin. Tyypillinen pääsykoeaineisto on noin 300 sivun mittainen. 

Kirjalliseen kokeeseen kannattaa valmistatua huolella. Etenkin jos ylioppilastodistuksista saatavat lähtöpisteesi ovat kovin matalat, voi ainoa keinosi jatkoon pääsyyn olla kirjallisessa kokeessa menestyminen. Luo tarkka lukusuunnitelma, ja tehosta ajan käyttöäsi. Kirjalliseen kokeeseen valmistautuminen on kilpajuoksua aikaa vastaan, joten tarkka suunnitelma ja systemaattinen työ kantaa tässäkin hedelmää!  Käytä tehokkaita opiskelutekniikoita aineistoa lukiessasi.

1. vaihe: Liikuntatieteellisen kirjallinen koe

1. vaiheen kirjallinen koe liikuntapedagogiikkaa, liikuntabiologiaa ja liikunnan yhteiskuntatieteitä opiskelemaan hakeville. 

Ensimmäisen vaiheen valintakoe on kirjallinen koe joka järjestetään Jyväskylässä, Espoossa, Oulussa ja Turussa (pääsykoepaikat vuonna 2018).

  

Kaikista liikuntapedagogiikan ja liikuntabiologisen aineryhmän ensimmäisen vaiheen kirjalliseen kokeeseen osallistuneista hakijoista kutsutaan toisen vaiheen valintakokeisiin kahden eri valintaperusteen mukaisesti:

1) valitaan suomenkielisistä enintään 28 nais- ja 28 mieshakijaa sekä enintään 4 ruotsinkielisistä* nais- ja 4 mieshakijaa hakijoista pelkän kirjallisen kokeen pistemäärän perusteella (enimmäispistemäärä 50 pistettä). Suomalaista ylioppilastutkintoa suorittamattomat kutsutaan tässä ryhmässä.

ja

2) valitaan suomenkielisistä enintään 72 nais- ja 72 mieshakijaa sekä enintään 4 ruotsinkielisistä* nais- ja 4 mieshakijaa kirjallisen kokeen ja lähtöpisteiden perusteella (kirjallisen kokeen enimmäispistemäärä yhteensä 50 pistettä + lähtöpisteiden enimmäispistemäärä 52 pistettä = yhteispistemäärä korkeintaan 102 pistettä).

 

*Ruotsinkielisten kiintiössä voivat hakea ne hakijat, joilla koulusivistyskieli on ollut ruotsi. Koulusivistyskieleksi määritellään se kieli, jolla opiskelija on käynyt peruskoulun ja lukion ja josta hänellä on päättötodistuksessaan hyväksytty arvosana äidinkielenä opiskellusta suomen tai ruotsin kielestä.

Liikunnan yhteiskuntatieteiden hakijat kutsutaan toisen vaiheen valintakokeisiin kolmen eri valintaperusteen (A1, A2 ja A3) mukaisesti alla olevassa järjestyksessä. Lisäksi vammaishakijoille on oma valintaperusteensa (A4). Vammaiskiintiön määritelmä esitetään kohdassa Hakukelpoisuusvaatimukset.

A1) ensin valitaan enintään 15 parasta liikunnan yhteiskuntatieteet ensisijaiseksi hakukohteeksi asettanutta hakijaa pelkän kirjallisen kokeen pistemäärän perusteella (enimmäispistemäärä 50 pistettä). Suomalaista ylioppilastutkintoa suorittamattomat kutsutaan tässä ryhmässä.

A2) toiseksi valitaan enintään 35 parasta liikunnan yhteiskuntatieteet ensisijaiseksi hakukohteeksi asettanutta hakijaa kirjallisen kokeen ja lähtöpisteiden perusteella (kirjallisen kokeen enimmäispistemäärä 50 pistettä + lähtöpisteiden enimmäispistemäärä 52 pistettä = enimmäispistemäärä yhteensä 102 pistettä).

A3) kolmanneksi valitaan enintään kymmenen parasta hakijaa kirjallisen kokeen ja lähtöpisteiden perusteella (kirjallisen kokeen enimmäispistemäärä 50 pistettä + lähtöpisteiden enimmäispistemäärä 52 pistettä = enimmäispistemäärä yhteensä 102 pistettä) huolimatta siitä, monenneksi hakukohteeksi hakija on liikunnan yhteiskuntatieteet sijoittanut.

A4) valitaan kaikki vammaishakijat. Vammaishakijoiden ei tarvitse osallistua ensimmäisen vaiheen kirjalliseen kokeeseen.

Valintakokeen tulokset ja kutsu toisen vaiheen valintakokeeseen lähetetään s-postilla yleensä toukokuun loppupuolella.

2. Vaihe: Liikuntatieteellisen soveltuvuuskokeet

Toisen vaiheen muodostaa valintakoe, joka koostuu:

Liikuntapedagogiikkaa opiskelemaan hakevilla: kirjallisesta soveltuvuuskokeesta (aineistokoe suomen- tai englanninkielisestä tekstistä), liikunnallisesta soveltuvuuskokeesta sekä kasvatuksellisesta soveltuvuuskokeesta.

Liikuntabiologiaa opiskelemaan hakevilla:  liikunnallisesta soveltuvuuskokeesta ja haastattelusta. Lisäksi Ylioppilastutkintoa suorittamattomat voivat osallistua valintojen toisessa vaiheessa 11.6.2018 järjestettävään neljän (4) tunnin lukioaineiden (fysiikan, kemian, biologian ja matematiikan) kokeeseen. Siinä hakijalla on mahdollisuus saada enintään 48 pistettä.

Liikunnan yhteiskuntatieteitä opiskelemaan hakevat osallistuvat heille järjestettävään 2. vaiheen valinta kokeeseen, jossa on kirjallinen aineisto. 

Sekä Liikuntapedagogiikan että liikuntabiologian 2. vaiheen valintakokeisiin kutsutaan kumpaankin enintään 100 suomenkielistä ja enintään 8 ruotsinkielistä korkeakoulukelpoista naista sekä enintään 100 suomenkielistä ja enintään 8 ruotsinkielistä korkeakoulukelpoista miestä. Edellä mainittujen valintaperusteiden mukaisesti. Valintakoe järjestetään Jyväskylässä yleensä kesäkuun puolessavälissä.

Valintakokeiden tulokset, varsinainen valinta

Liikuntapedagogiikkaa opiskelemaan hakevilla varsinainen valinta tapahtuu 2. vaiheen pääsykoemenestyksen perusteella. Lopullinen valinta muodostuu toisen vaiheen yhteispistemäärästä. Valitaan toisen vaiheen valintakokeen pisteiden perusteella suomenkielisistä enintään 26 naista ja enintään 26 miestä sekä ruotsinkielisistä enintään 2 naista ja enintään 2 miestä (joista vähintään 26 ensikertalaisille). Vammaishakijoiden kiintiöstä valitaan yksi hakija toisen vaiheen valintakokeen pisteiden perusteella. Tullakseen valituksi on hakijan saatava toisen vaiheen valintakokeessa kirjallisesta kokeesta vähintään 16 pistettä, opetustuokiosta vähintään 20 pistettä ja jokaisesta liikuntaympäristöstä yli ¼ kunkin liikuntaympäristön enimmäispistemäärästä.

Liikuntabiologiaa opiskelemaan hakevilla lopullinen valinta tehdään hakijoiden kokonaispistemäärän perusteella, joka muodostuu ensimmäisen ja toisen vaiheen yhteispistemäärästä.

Myös pelkän valintakokeen perusteella toisen vaiheen valintakokeeseen kutsutuilta huomioidaan lopullisessa valinnassa valintaperusteiden mukaiset lähtöpisteet (ylioppilastutkintopistemäärä, lukion päättötodistuksen liikunnan ja terveystiedon numerot, liikunnan lukiodiplomi, liikunnanohjauksen perustutkinto, yhteensä enintään 52 pistettä).

Lopullisen valinnan tulokset on ilmoitettu hakijoille tavallisesti kesäkuun lopulla.

Lopullisen valinnan määrittävät pisteytykset löydät alla olevista taulukoista. 

Pisteytys liikuntapedagogiikkaa opiskelemaan hakevilla

Pisteytys liikuntabiologiaa opiskelemaan hakevilla

Katso tarkempi pisteytys täältä. 

Jo

Hyödyllistä lisätietoa
 

LATAA maksuton OPAS

Vuoden 2018 opas Liikuntatieteelliseen hakemisesta ja pääsykokeissa menestymisestä on nyt täällä!

Oppaasta saat vastaukset seuraaviin kysymyksiin: 
 

- Kuinka hakuprosessi liikunnalle etenee vuonna 2018?

- Mitkä ovat pääsykokeiden vaiheet ja kuinka niihin kannattaa valmistautua?

- Mitä liikunnan pääsykokeissa voi tulla vastaan?

- Millaista opiskelu liikunnalla on?

Tilaa uutiskirjeemme

Maksuton uutiskirjeemme tuo hyödyllistä tietoa liikunnalle hakemisesta suoraan sähköpostiisi.

Haluatko tietää mitä pääsykokeissa testattiin vuonna 2018?

Liity listalle nyt – huomenna tiedät!

Sähköpostilistalla saat vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: 

- Mitkä olivat viime vuosien pääsykoetehtävät?

- Mitkä lajit ovat olleet viime vuosina pääsykokeiden sudenkuoppia?

- Mitkä tekijät erottelevat menestyjät pääsykokeissa?

 

LIIKUNNALLE.FI

SEURAA MEITÄ

OTA YHTEYTTÄ

Kurssimyynti

Liikunnalle.fi -valmennuskurssit

Y-2774935-3

Kauppakatu 31 B

40100 Jyväskylä

Rekisteriseloste

Yksityisyydensuoja

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

uutiskirje

+358 40 809 2234

Valmennus

+358 45 134 5994