TIETOPANKKI

HYÖDYLLISTÄ TIETOA LIIKUNNALLE HAKEVALLE. Lue viimeisin tieto vuoden 2020 pääsykokeista.
Kuinka liikuntatieteellisen pääsykokeisiin tulisi valmistautua? mitä liikuntatieteellisen pääsykokeissa testataan?Kirjallinen koe? Liikuntakoe?
 Kuinka liikuntatieteelliseen haetaan?Liikuntatieteellisen hakijamäärät?

Tälle sivulle olemme keränneet vastauksia jokaista liikuntapedagogiikan, liikuntabiologian tai liikunnanyhteiskuntatieteiden opiskelupaikkaa tavoittelevaa askarruttaviin kysymyksiin niin liikuntatieteellisen pääsykokeista, haku-aikataulusta kuin pääsykokeisiin valmistautumisesta. Vielä yksityiskohtaisempaa tietoa voit hankkia maksuttomasta liikuntatieteellisen hakijan oppaasta, jonka löydät täältä

Tavoitteena liikuntatieteellinen, kuinka sinne päästään?

Hakijan matka liikuntatieteelliseen ei ole aina täysin suoraviivainen. Liikunnalla opiskelevista useimmat ovat käyneet pääsykokeissa 2-3 kertaa ennen kuin opiskelupaikka on irronnut. Joukossa on toki tapauksia, joissa motivaatiota on kysytty oikein kunnolla, aina 5-6 yrityskertaan asti.

Kaksivaiheiset ja monisyiset pääsykokeet, jotka testaavat hakijan kognitiivista ja motorista osaamista erittäin monipuolisesti, yllättävät monet haastavuudellaan. Haastavuus syntyy pikemminkin hakijoiden kovasta tasosta sekä laajasta hakijakunnasta, (vuonna 2015 yli 3 000 hakijaa!!), jolloin taitavat hakijat erottuvat joukosta. Rima on siis korkealla.  

Liikuntatieteellisen pääsykokeissa EI testata mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa tai erityistä lahjakkuutta vaativaa suoritusta. Liikuntatieteellisen pääsykokeissa menestyminen on vaatii pikemminkin tasaisen hyvää suoritusta useassa eri lajissa. Monipuolisuus on siis avain menestykseen. 

Valitettavan moni taitava liikkuja tai kovan potentiaalin omaava urheilija "haksahtaa" pääsykokeiden osalta kuvitelmaan, että olleessaan esimerkiksi Suomen huippu omassa lajissaan, tietäisi se automaattista menestystä liikuntatieteellisen pääsykokeissa. Tottakai urheilumenestys tai urheilullinen tausta on eduksi pääsykokeissa, mutta mikään vaatimus tai autuaaksi tekevä tekijä se ei pääsykoemenestyksen kannalta ole. 

"vain 3,8% kaikista hakijoista saavuttaa opiskelupaikan liikuntatieteellisestä"

Liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelupaikat ovat yksiä Suomen halutuimpia opiskelupaikkoja. Tuhannet hakijat hakevat vuosittain liikunnalle ja vain kymmeniä valitaan. Vuosittain opiskelupaikan liikuntatieteelliseestä saavuttaa alle 4% kaikista hakijoista. 

Liikuntatieteellinen tiedekunta, hakijamäärät, sisäänpääsyprosentti, Jyväskylän yliopisto

Opiskelupaikan saavuttaminen liikuntatieteellisestä vaatii monipuolisen osaamisen lisäksi ehdotonta onnistumista pääsykokeiden molemmissa vaiheissa. Opiskelupaikan saavuttaminen on pikemminkin systemaattisen työn tulosta kuin onnenkantamoinen. Onnistumisen takaa riittävä valmistautuminen pääsykokeisiin. Mihin sinun siis hakijana tulee olla valmis? 

AIkataulu
liikuntatieteelliseen Hakijan aikataulu

1. Orientaatio, Mitä haluat? 

Mitä aiemmin tiedät mitä haluat, sitä enemmän sinulla on aikaa tavoitteesi saavuttamiseksi. Istu siis alas ja määrittele, mitä haluat tehdä työksesi? Haluatko olla liikunnan opettaja? Valmentaja? Liikuntabilogisia mittauksia suorittava testaaja? Liikunnan alan hallinnollisia töitä ja päätöksiä tekevä virkamies? Vai kenties jotain ihan muuta? Kun tiedät edes hiukan mitä haluat työksesi tehdä, on opiskelupaikan valinta ja tavoitteiden asettaminen huomattavasti helpompaa. Äläkä huoli, jos et heti tiedä, käytä kuitenkin aikaa ja energiaa sen määrittelyyn. 

 

2. Aseta tavoitteesi & Luo suunnitelma

Jos tavoitteesi on liikuntatieteellisessä, mitkä ovat lähtökohtasi hakijana? Jokaisen hakijan lähtökohdat ovat erilaiset. Lähtökohdat riippuvat siitä mitä olet tehnyt elämäsi ensimmäisen 18-22 vuoden aikana? Toiset ovat hankkineet monipuolisempaa lajiosaamista useammasta liikuntalajista kuin toiset. Toisilla on työkalupakissaan siis enemmän työkaluja kuin toisilla. Aiemmin hankkimasi tiedot sekä taidot siis määrittelevät lähtökohtiasi. Mitkä ovat sinun lähtökohtasi? 
Luo realistinen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma tavoitteidesi saavuttamiseksi
omista lähtökohdistasi käsin!

 
Hakuprosessi, liikuntatieteellinen tiedekunta, pääsykokeisiin valmistautuminen

3. Työtä tavoitteiden eteen 

Lähtötilanteen analysointi ja realistinen suunnitelma määrittävät mitä ja kuinka paljon sinun tulee treenata pääsykokeita ajatellen. Onko haasteesi kirjallisessa kokeessa vai enemmänkin liikuntaosioissa? Ovatko tanssi ja rytmiikka sinulle haastavia lajeja vai ennemminkin kehonhallinta ja uinti? Selvitä mitä sinun tulee osata ja kehitä osaamistasi mieluiten 2-3h / vko / laji useiden viikkojen ajan. Apua tähän löydät esimerkiksi hakijanoppaastamme. Riittävällä ajallisella panoksella takaat itsellesi oikeasti mahdollisuuden oppia, sillä tutkitusti liikuntataitojen oppiminen on aikaa vievä prosessi! Lue lisää tutkittua tietoa liikuntataitojen oppimisesta ja sen vaiheista täältä.  

 

4. Valmistautuminen

Kun olet määrittänyt kehityskohteesi, asettanut tavoitteesi ja tehnyt töitä tavoitteidesi eteen oppien ja kehittyen, olisi typerää antaa työn valua käsistä huonon valmistautumisen seurauksena. Pidä siis huoli että olet sekä henkisesti että fyysisesti valmis pääsykokeisiin. Muista että alle 4 hakijaa sadasta (!!) saavuttaa opiskelupaikan liikunnalta vuosittain. Haluatko sinä olla tuossa joukossa?

 

Paniikkiin ei ole syytä, mutta kaikki voitava kannattaa tietenkin tehdä. Tutustu edellisten vuosien pääsykoesisältöihin, suorita eri lajien testejä juuri kuten ne pääsykokeissakin testataan. Käy myös tutustumassa pääsykoeympäristöön etukäteen, jos se vain on mahdollista.  Muista että liikuntatieteelliseen päästään yleensä 2-3 yrityskerran jälkeen. On siis selvää, että niillä jotka ovat olleet kerran tai kaksi pääsykoetilanteessa, on etu puolellaan.

Mitä sinä voit tehdä, jotta saat kaiken itsestäsi irti tärkeimpänä päivänäsi? 

Liikuntapedagogiikan Pääsykokeet 2020

1. vaiheen valintakoe 27.4.2020 (ei kutsua)

Ensimmäisen vaiheen valintakoe on kirjallinen koe 27.4.2020 (Jyväskylässä, Espoossa, Oulussa ja Turussa). Ensimmäisen vaiheen valintakoevalinta järjestetään valintakokeen kaksivaiheisuudesta johtuvien aikataulujen takia ennen kuin todistusvalinta on mahdollista tehdä.

2. vaihe: Soveltuvuuskoe 4.-5.6.2020 (kutsutuille)

Liikuntapedagogiikan toisen vaiheen valintakoe on soveltuvuuskoe, johon sisältyy kirjallinen soveltuvuuskoe (aineistokoe suomen- tai englanninkielisestä tekstistä), liikunnallinen soveltuvuuskoe, kasvatuksellinen soveltuvuuskoe sekä haastattelu.

Soveltuvuuskoe järjestetään 4-5.6.2020 klo 08.00–18.00 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. 

Valmennuksemme liikuntapedagogiikan hakijoille:

Liikuntabiologian Pääsykokeet 2020

1. vaiheen valintakoe 27.4.2020 (ei kutsua)

Ensimmäisen vaiheen valintakoe on kirjallinen koe 27.4.2020 (Jyväskylässä, Espoossa, Oulussa ja Turussa). Ensimmäisen vaiheen valintakoevalinta järjestetään valintakokeen kaksivaiheisuudesta johtuvien aikataulujen takia ennen kuin todistusvalinta on mahdollista tehdä.

2. vaihe: soveltuvuuskoe 3.6.2020 (kutsutuille)

Liikuntabiologisen aineryhmän opiskelijavalinnan toisen vaiheen valintakoe on soveltuvuuskoe, johon sisältyy kirjallinen soveltuvuuskoe ja yksilöhaastattelu. Soveltuvuuskoe on Jyväskylässä. Toiseen vaiheeseen kutsuttujen tulee täyttää lomake (linkki lomakkeelle kutsukirjeessä) urheilumenestyksestä ja urheiluvalmennuskoulutuksista ja -kokemuksesta, joista saa yhteensä enintään 20 pistettä.

Soveltuvuuskokeet järjestetään keskiviikkona 3.6.2020 klo 08.00 - 18.00 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa (Keskussairaalantie 4, 40014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO). Tarkemmat tiedot kutsuttaville sisältyvät 20.5.2020 lähetettävään sähköpostiviestiin.

Ei ylioppilaan koe 2.6.2020 (kutsutuille)

Ylioppilastutkintoa suorittamattomien tulee osallistua valintojen toisessa vaiheessa 2.6.2020 järjestettävään neljän (4) tunnin lukioaineiden (fysiikan, kemian, biologian ja matematiikan) kokeeseen. Siinä hakijalla on mahdollisuus saada enintään 48 pistettä. Hakijan on saatava vähintään 30 pistettä jotta voi tulla valituksi lopullisessa valinnassa.

Valmennuksemme liikuntabiologian hakijoille:

Liikunnnan yhteiskuntatieteiden Pääsykokeet 2020

1. vaiheen valintakoe 27.4.2020 (ei kutsua)

Ensimmäisen vaiheen valintakoe on kirjallinen koe 27.4.2020 (Jyväskylässä, Espoossa, Oulussa ja Turussa). Ensimmäisen vaiheen valintakoevalinta järjestetään valintakokeen kaksivaiheisuudesta johtuvien aikataulujen takia ennen kuin todistusvalinta on mahdollista tehdä.

2. vaihe: Soveltuvuuskoe 2.6.2020 (kutsutuille)

Liikunnan yhteiskuntatieteiden toisen vaiheen valintakoe on soveltuvuuskoe, johon sisältyy kirjallinen soveltuvuuskoe ja yksilöhaastattelu. Kirjallisen soveltuvuuskokeen enimmäispistemäärä on 40 pistettä ja yksilöhaastattelun enimmäispistemäärä 20 pistettä. Toisen vaiheen valintakokeen enimmäispistemäärä on siten 60 pistettä. Liikunnallisia soveltuvuuskokeita ei ole.

Soveltuvuuskokeet järjestetään 2.6.2020 klo 8.00–18.00 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa

Valmennuksemme liikunnan yhteiskuntatieteiden hakijoille:
Hyödyllistä lisätietoa
 
Valmennuskurssi liikuntatieteelliseen, hakijan opas, pääsykoe 2018

LATAA maksuton OPAS

Ilmainen opas Liikuntatieteelliseen hakemisesta ja pääsykokeissa menestymisestä.

Digitaalisen oppaan kansien välistä löydät mm.

- Hakuprosessin

- Tietoa kirjallisesta kokeesta

- Kuvaukset kaikista liikuntakokeissa esiintyvistä lajeista

- Tietoa Liikunnalla opiskelusta ja oheistoiminnasta

Tilaa uutiskirjeemme

Maksuton uutiskirjeemme tuo hyödyllistä tietoa liikunnalle hakemisesta suoraan sähköpostiisi.

Haluatko tietää mitä pääsykokeissa testattiin vuonna 2019?

Liity listalle nyt – huomenna tiedät!

Sähköpostilistalla saat vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: 

- Mitkä olivat viime vuosien pääsykoetehtävät?

- Mitkä lajit ovat olleet viime vuosina pääsykokeiden sudenkuoppia?

- Mitkä tekijät erottelevat menestyjät pääsykokeissa?